Filmopleidingen
In 2013 was ik opzoek naar een geschikte opleiding. Op deze pagina licht ik mijn keuzeproces opzoek naar de juist opleiding voor mij toe.
Plannen
Vanaf het begin was duidelijk dat toegelaten worden tot een filmopleiding geen gemakkelijke taak zou worden. Daarom heb ik een aantal plannen opgesteld in mijn eindexamenjaar.
- Plan A; Filmacademie Amsterdam afdeling Camera en Licht
- Plan B; Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in Hilversum afdeling Audio Visual Media
- Plan C; Filmacademie Brussel
- Plan D; Willem de Kooning Academie in Rotterdam afdeling Audiovisueel ontwerpen
- Plan E; Theater- Film- en Televisiewetenschappen bij de Universiteit Utrecht en volgend jaar weer aanmelden bij de filmacademie
Filmacademie Amsterdam
In 2013 heb ik toelatingsexamen gedaan bij de Filmacademie in Amsterdam. Helaas ben ik daar niet toegelaten. Een reden voor de afwijzing wordt niet gegeven, maar algemeen bekend is wel dat ze 18 jaar nog jong vinden. De reactie van sommige mensen was dat al mijn werk dan zeker voor niks was geweest. Dat denk ik niet, ik maak de films namelijk niet voor de filmacademie maar omdat ik het zelf leuk vind om te doen. Tijdens het maken van de films hebben we altijd enorm veel lol en ik leer er ook nog is heel veel van. Elke keer zie je weer dat mijn films beter worden. Op naar plan B!
HKU
In Hilversum zit de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (inderdaad, Utrecht in Hilversum...) afdeling Audiovisuele media. Mijn voorkeur ging uit naar Amsterdam, maar aangezien de kans dat je daar toegelaten wordt niet heel groot is heb ik me, voordat ik de uitslag van Amsterdam kreeg, al ingeschreven in Utrecht. Daar ben ik naartoe gegaan om een toelatingsdag te doen. Helaas ben ik ook hier niet toegelaten. Wederom kreeg ik geen toelichting over de uitslag, slechts een algemeen praatje over het belang van jezelf onderscheiden van de rest en het ontwikkelen van je eigen stijl. Plan C dan maar?
Waarom België?
Als je een jaar geleden tegen me had gezegd dat ik naar het buitenland zou gaan had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard (zot of wa?). Toch ga ik dat nu doen. Na de twee afwijzingen in Nederland kwam mijn lerares Duits, Monika Zwahlen, met het idee om een filmacademie in België te zoeken. (“Duitsland zou ik niet doen want daar is je Duits niet goed genoeg voor”) Na een beetje googlen kwam ik bij Sint-Lukas in Brussel uit. Ik heb me ingeschreven voor de toelatingsproef maar eerlijk gezegd verwachtte ik er weinig van. De interviews verliepen niet naar wens, toen ik naar huis reed ging ik er eigenlijk al vanuit dat ik een tussenjaar moest gaan verzinnen.
Tot mijn grote verbazing zei de telefoniste 9 juli tegen me dat ik geslaagd was voor de toelatingsproef en dat ik naar Brussel mag komen! Daar ben ik heel blij mee, maar het is ook best spannend natuurlijk. Toch een filmopleiding dus!
En verder
Na het eerste jaar op Sint-Lukas in Brussel ben ik gestopt. Op Sint-Lukas wordt in een bepaalde stijl films gemaakt en mijn stijl past daar niet bij. Ik ben in Nederland mijn eigen bedrijf gestart en aan de Vrije Universiteit in Amsterdam Communicatiewetenschap gaan studeren.